ငါးဆိုရင္
OMEGA 3 ပါတဲ့ ငါးကို စားပါ ။ ငါးဆိုတိုင္း ေဘးကင္းတယ္ လို႔ေျပာလို႔ မရပါဘူး။ မာက်ဴရီ ေခၚ ျပဒါးဓာတ္ ပါတဲ့ ငါးကိုေတာ့ ေရွာင္ရမွာပါ။ ျပဒါးဓါတ္ ပါတဲ့
ငါးကိုစားတာမ်ားရင္ ႏွလံုး ေရာဂါ ကာကြယ္ရာ မေရာက္ဘဲ ေရာဂါ ျဖစ္ေစဖို႔ ပိုအားေပးသလို ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။
စားသင့္ မစားသင့္ တာေတြက
ေဆာ္လမြန္၊ ပုဇြန္ဆိတ္ နဲ႔ တီလား ဗီးယား ငါးတို႔ကို တပတ္မွာ ေလးေအာင္စ ေလာက္စား သင့္ပါတယ္။ တခါတရံ ေတာ့ ပုဇြန္ ဂဏန္းကို တပတ္မွာ
ေလးေအာင္ စေလာက္ စားလို႔ရ ပါတယ္။
ေရွာင္ရမွာ ကေတာ့
ငါးသေလာက္ ငါးမန္းတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ဒီ သည္ ရင္သား ကင္ဆာ ထိန္းခ်ဳပ္ေရး ကို အကူအညီေပး
ေလ့လာခ်က္ တစ္ရပ္အရ ဗီတာမင္ ဒီ ပမာဏ နည္းပါးစြာ ရွိေနေသာ ရင္သားကင္ဆာ ေ၀ဒနာရွင္ မ်ားသည္ ေသဖို႔ ပိုမိုနည္းစပ္ ေၾကာင္းႏွင့္ ဗီတာမင္ဒီ လံုေလာက္စြာ ရရွိထားေသာ ေ၀ဒနာရွင္ မ်ားထက္ မရရွိေသာ ေ၀ဒနာရွင္ မ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ပိုမို ၿပန္႔ပြားႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခ်က္ကို အေၿခၿပဳ၍ ေဖာ္ထုတ္ ခဲ့ၾကသည္။ သက္ေသခံ ေတြ႔ရွိခ်က္မ်ား ကို ထည္႔သြင္း ေဖာ္ၿပရလွ်င္ ေနေရာင္ၿခည္ ဗီတာမင္သည္ ကင္ဆာ ေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ ႏိုင္သည္႔ အက်ိဳး ေက်းဇူးရွိေၾကာင္း သိရသည္။ သိပၸံပညာရွင္ မ်ားသည္ ပထမဆံုး အၾကိမ္ ထို ေလ့လာမႈ တြင္ ပါ၀င္ေသာ အမ်ိဳးသမီး ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ၏ ရင္သားကင္ဆာ ေရာဂါ ေ၀ဒနာရွင္ မ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ပ်ံ႔ႏွံ႔ရန္ အလားအလာ မွာ လာမည့္ ၁၀ ႏွစ္အတြင္း ႏွစ္ၾကိမ္ပိုမို နီးစပ္ၿပီး ၇၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ေသာ ေ၀ဒနာရွင္ မ်ားမွာ ထိုေရာဂါၿဖင့္ ေသရန္ ပိုမိုနီး စပ္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ႔ ၾကသည္။ တိုရန္တိုရွိ ေမာင့္ဆီႏိုင္း ေဆးရံုမွ ေဒါက္တာ ပါမီလာ ေဂၚဒြင္က ထိုေတြ႔ရွိခ်က္ မ်ားအရ အေတာ္ေလး ၾကီးၾကီးမားမား ကြာၿခားခ်က္ ေတြ ရွိေနေၾကာင္း ၊ ယင္းသည္ ပထမဆံုး အၾကိမ္ ဗီတာမင္ဒီ ႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ ရင္သားကင္ဆာ အလား အလာႏွင့္ ဆက္စပ္မႈ ရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့ သည္ဟု ေၿပာၾကား ခဲ့သည္။
အေၾကာက္ လြန္ျခင္း ႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ဆက္စပ္ေန
နာက်င္မႈ စိုးရိမ္ပင္ ပန္မႈ၊ အသက္ ျမန္ျမန္ ႐ႉျခင္းႏွင့္ ေၾကာက္လြယ္ျခင္း တို႔သည္ အလြန္အမင္း ေၾကာက္ရြံ႕ တတ္ေသာ ေရာဂါ ၏္ လကၡဏာ မ်ားျဖစ္ျပီး ႏွလံုး ကိုလည္း ပ်က္ဆီး မႈ ျဖစ္ေစ သည္။ အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္ ေလ့လာမႈ အသစ္ အရ ေသြးမဆံုး ခင္ ၆ လခန္႔ အလိုတြင္ အလြန္ ေၾကာက္တတ္ ခဲ့ေသာ သူတို႔သည္ ေနာင္ ၅ ႏွစ္တြင္ ႏွလံုးေရာဂါ ကို ခံစားရန္ အခြင့္အလန္း ၄ ဆ ပိုမ်ားသည္။ ေၾကာက္ရြံ႕ ျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးခုန္ စည္းခ်က္ ေျပာင္းလဲ လာမႈသည္ ႏွလံုးကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ သကဲ့သို႔ ယင္းေၾကာက္ တတ္သည့္ စိတ္မွာ ႏွလံုးေရာဂါ ၏ မျမင္သာ ေသးသည့္ လကၡဏာ အစလည္း ျဖစ္ႏိုင္သည္။ စိတ္ဖိစည္း မႈသည္ ႏွလံုးေရာဂါ ႏွင့္ တစိတ္တပိုင္း ဆက္စပ္ေနသည္။
စိတ္ဖိစီးမႈ ေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚလာေသာေခါင္းကိုက္ၿခင္းကိုသက္သာရန္
- အိပ္စက္ခ်ိန္ အျပည့္အ၀ ထားရွိပါ။
- ၾကြက္သား မ်ားကို သက္ေသာင့္ သက္သာ ေျပေလ်ာ့ ႏုိင္ေသာ နည္းလမ္းမ်ား ကိုသင္ယူ ထားပါ။
- အရက္ကို ေတာ္သင့္ရံု သာေသာက္ပါ။ ျဖစ္ႏိုင္မည္ ဆိုလွ်င္ လံုး၀ မေသာက္မိ ေစရန္ သတိထား သင့္သည္ ။
- Caffeine အလြန္အကြ်ံ ေသာက္သံုးျခင္း ကိုလည္း ေရွာင္ႏိုင္ရန္ ၾကိဳးစားပါ။
- ေခါင္းကိုက္ သက္သာေစ ရန္ ပညာရွင္ တို႔ၫႊန္ၾကား ထားသည့္ အတိုင္း ေဆးကို ေသာက္ပါ။
- ကုပ္ေပၚတြင္ အ၀တ္စို ခပ္ေႏြးေႏြး ေလး တင္ထားေပး ျခင္းေသာ္ လည္း ေခါင္းကိုက္ျခင္း ကို သက္သာ ေစပါသည္။
- ေရခ်ဳိးျပီး သည့္ေနာက္ ကုပ္၊ နားထင္၊ နဖူးတို႔ကို မိမိ ဘာသာ ႏွိပ္နယ္ ေပးျခင္း ကလည္း သင့္ကို ကူညီ ႏိုင္သည္။
- ပံုမွန္ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွား မႈရွိေန ျခင္းသည္ ၾကြက္သား မ်ားေတာင့္တင္း ေနမႈ ႏွင့္ စိတ္ဖိစီး မႈတို႔ကို ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ေလ့က်င့္ခန္း မွန္မွန္
လုပ္ပါ။
- လည္ပင္း ရွိၾကြက္သား တို႔ကို ႏွိပ္ေပးပါ။
- ကိုယ္ေန ဟန္ထား မွန္မမွန္ စစ္ေဆးပါ။
- စိတ္ဖိစီး မႈျဖစ္ရ ေသာ ဇစ္ျမစ္ကို ခြဲျခမ္း စိတ္ျဖာ ၾကည့္လိုက္ပါ။ ဆရာ၀န္ ႏွင့္ ျပ၍ တုိင္ပ္ ျပသ သင့္ေသာ အျခား လကၡဏာ မ်ားမွာ
- ေခါင္းကိုက္ ျခင္းနဲ႔ အတူ ဖ်ားနာ ျခင္း၊ လည္ပင္း မ်ားေတာင့္တင္း ၍လာျခင္း ။
- စကားမပီ မသ ဗလံုး ဗေထြး ေျပာျပီး ေျခလက္မ်ား ေညာင္းညာ အားနည္းျခင္း ။
- အျမင္ အာရုံ ႏွင့္ ပတ္သက္ သည့္ လကၡဏာ မ်ားပူးတြဲ ပါရွိ လာျခင္း။
- ေခါင္းကိုက္ သည့္ အၾကိမ္ အေရ အတြက္ မ်ားလာျပီး ပို၍ ဆိုးလာျခင္း ။
ဖရဲသီးအေႀကာင္းသိမွတ္ဖြယ္ ၅ ခု
၁။ ဖရဲသီးဟာ သစ္သီး မဟုတ္ပါဘူး ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တမ်ိဳးျဖစ္ျပီး သခြါးသီ: ဖရံုသီးနဲ့
ရုကၡ ေဗဒမ်ိဳးေစ့ သူပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ နွစ္ေပါင္း ၅ဝဝဝ ကတည္းက အီဂ်စ္မွာ စတင္စိုက္ ပ်ိဳးခဲ့ျပီး အခုအခါမွာ တိုင္းျပည္ေပါင္း ၁ဝဝ မွာ စိုက္ပ်ိဳး လ်က္ရိွပါသည္ ။
၂။ အမ်ိဳးအစားေပါင္း ၅ဝ ေက်ာ္ ရိွပါတယ္ ။ မ်ားေသာ အားျဖင့္ အနီ ေရာင္ျဖစ္ျပီး အဝါေရာင္ ၊ လိေမၼာ္ေရာင္ အမ်ိဳးအစားေတြလည္း ရိွပါတယ္ ။
၃။ ဖရဲသီးမွာ ဗီတာမင္ A,b & B6 မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ပိုတက္ဆီယမ္လည္းမ်ား စြာပါဝင္ျပီး ဆိုဒီယမ္ပါဝင္မႈ အလြန္နည္းပါတယ္။အမွ်င္ဓါတ္ ပါဝင္ျပီး အဆီဓါတ္ လံုးဝ မပါဝင္ပါ ။
၄။ ေရ ငတ္ေျပရာမွာ နာမည္ၾကီးပါတယ္္ ။ ေရ ၉၂ % နဲ႔သၾကား ၈ ရာခိုင္နႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။
၅။ ဖရဲသီးရဲ့ အစိတ္အပိုင္း အားလံုးကို စားလို႔ရပါတယ္ ။ အေစ့ကို ကြာစိ ေလွာ္ အေနနဲ့ စားနိုင္ျပီး အခံြကို အခ်ည္တည္ျပီး သနပ္လုပ္စားလို႔ရပါတယ္ ။
ေသြးတိုးက် ေစသည့္ သံလြင္ဆီ ( olive oil )
သံလြင္ဆီ သည္ ေသြးတိုး က်ေစျပီး ေသြးထဲရွိ အဆီမ်ားကို ခ်ေပးသည္။ WHO စတမ္း အရ ၆၀% သာေလျဖတ္ ျခင္းႏွင့္ ၅၀% သာႏွလံုး ေရာဂါ မ်ား၏ အဓိက အၾကာင္းရင္း မွာ ေသြးေပါင္ ခ်ိန္ ျမင့္တက္ ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ သံလြင္ဆီ စားသံုးမႈ ႏႈန္းသည္ အေပၚေသြး ႏွင့္ ေအာက္ေသြး ႏွစ္မ်ဳိး စလံုးကို က်ဆင္းေစ သည္။ ယေန႔ ကမာၻေပၚတြင္ ေသြးတိုး ေရာဂါ ေၾကာင့္ လူ ၇.၁ သန္း ႏွစ္စဥ္ ေသဆံုး ေလ့ရွိသည္။ ထုိမွ် ေၾကာက္စရာ ေကာင္းေသာ ေသြးတိုး ေရာဂါ ကို ကာကြယ္ ရန္ ေန႔စဥ္ ဟင္းလ်ာ မ်ားတြင္ olive oil (သံလြင္ဆီ) ကို ထည့္သြင္း အသံုးျပဳ ျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုး ေရာဂါကို ကာကြယ္ ဟန္႔တား ႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။
စိတ္ထားေျပာင္းလဲျခင္းျဖင့္ ကုိလက္စထေရာ ကိုေလွ်ာ့ခ်ပါ
စိတ္ကို ေအးခ်မ္းစြာ ေနထိုင္တာ ေၾကာင့္ သင့္ရဲ႕ ေသြးတြင္း ေကာင္းတဲ့ အဆီ (HDL Cholesterol) အဆင့္ေတြ ျမင့္တက္ လာႏိုင္တယ္ လို႔ ေလ့လာမႈ အသစ္ေတြ အရ ေတြ႔ရွိရ ပါတယ္။ Oregon တကၠသိုလ္ မွ သုေတသန ျပဳသူေတြ က အမ်ဳိးသား ၇၁၆ ေယာက္ကို စမ္းသပ္ ရာမွာ စိတ္ဖိစီး မႈမ်ား တဲ့ အေျခ အေန ကို ေအးခ်မ္းစြာ ေျဖရွင္းသူ ေတြဟာ စိတ္တို ျပီး ေဒါသ ထြက္သူေတြ ထက္ ေသြးတြင္း ေကာင္းတဲ့ အဆီ (HDL Cholestrol) အဆင့္ေတြ သိသိ သာသာ ျမင့္တက္ လာတာ ကိုေတြ႔ ရပါတယ္။ စိတ္တိုတဲ့ အမ်ဳိးသား ေတြမွာ ေသြးတြင္း အေကာင္းတဲ့ အဆီ (triglyceride) ေတြ ျမင့္တက္ လာတာ ကိုေတြ႔ ခဲ့ပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီး ေတြမွာ လည္း တူညီ တဲ့ အက်ဳိး သက္ေရာက္မႈ ရွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္တို ေဒါသ ထြက္စရာ ရွိရင္ အသက္ ကိုျဖည္းျဖည္း နဲ႔ နက္နက္ ႐ွဴသြင္း လိုက္တဲ့ မိမိ ကိုယ္ကို ေဒါသ ထိန္းတဲ့နည္း (self control)
ကုိ အသံုး ျပဳလိုက္ပါ၊
arakan tawagu movie
အာရွနီဝန္း(အသွ်င္ဦးဥတၱမ)
မင္းနဲံ႔အဝီး(စစ္ႏိူင္)
ရခိုင့္သီတင္းကြ်တ္ပဲြေတာ္(စစ္ေတြ)
ရခိုင့္သီတင္းကြ်တ္ပဲြေတာ္
ေနႀကပ္ပံု
ရခိုင္သႀကၤန္သံခ်ပ္
စကၤာပူမွရခိုင္သႀကၤန္ ၂၀၀၉
13/4/2009 ရက္ေန႔သႀကၤန္
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment