arakan tawagu movie


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

အာရွနီဝန္း(အသွ်င္ဦးဥတၱမ)

မင္းနဲံ႔အဝီး(စစ္ႏိူင္)

ရခိုင့္သီတင္းကြ်တ္ပဲြေတာ္(စစ္ေတြ)

ရခိုင့္သီတင္းကြ်တ္ပဲြေတာ္

ေနႀကပ္ပံု

ရခိုင္သႀကၤန္သံခ်ပ္


စကၤာပူမွရခိုင္သႀကၤန္ ၂၀၀၉


စကၤာပူမွရခိုင္သႀကၤန္ ၂၀၀၉

13/4/2009 ရက္ေန႔သႀကၤန္


Friday, July 25, 2008

သိမွတ္စရာ

သေႏၶတားေဆးမ်ား၏ အႏၲရာယ္
သေႏၶတားေဆး စားသံုးသူ မ်ားတြင္ သားအိမ္ လည္တံ ကင္ဆာ ၂ ဆ ပို ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိထား ခဲ့ပါတယ္။ သေႏၶ တားေဆး စားတဲ့ ကာလ ရွည္ေလေလ သားအိမ္ လည္တံ ကင္ဆာ ျဖစ္မႈ ပိုမ်ားေလေလ လို႔ဆိုပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ Human Papilloma Virus ပိုးေၾကာင့္ သားအိ္မ္ လည္တံ ကင္ဆာ ျဖစ္သူမ်ား မွာ သေႏၶတားေဆး ေၾကာင့္ ပို၍ အႏၲရာယ္ ရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရွိ ခဲ့ရပါတယ္။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေက်းဇူး (၈)ခ်က္

ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ အသီးအႏွံ တေန႔ (၅) ၾကိမ္ စားလွ်င္ _
(၁) နာတာရွည္ ေရာဂါမ်ား ဥပမာ_ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း၊ ေလျဖတ္ျခင္း ႏွင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြါးမႈ
(၂၀)% က်ေစ၏။ ထိုေရာဂါ ေၾကာင့္ ေသဆံုး ႏႈန္းလည္း က်ေစ၏။
(၂) ေသြးတိုး က်ေစ၏။
(၃) အတြင္းတိမ္ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ နည္းေစ၏။
(၄) ရင္က်ပ္ ပန္းနာ ခံစားရ မႈမ်ား ေလ်ာ့နည္း ေစ၏။
(၅) ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ မတက္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပး၏။
(၆) အူလမ္းေၾကာင္း လုပ္ငန္းမ်ား ပိုေကာင္း ေစ၏။
(၇) သြားပိုး စားျခင္း ကာကြယ္ ေပး၏။ (၈) အဆီ စားသံုး မႈလည္း နည္းေစ၏။

မွတ္ဥာဏ္မထိခိုက္ေအာင္ ဒါေတြကိုေရွာင္

(၁) အရက္ ။ ။ အရက္ေသာက္သူမ်ားဟာ အနည္းဆံုး (၁၅) ႏွစ္ ၾကာသြားရင္ မွတ္ဥာဏ္ကို ထိခိုက္လာတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ (၂) ေဆးလိပ္ ။ ။ ေဆးလိပ္ေသာက္ တဲ့သူမ်ားဟာ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုဒ္ကို ႐ွဴရတဲ့ အတြက္ မွတ္ဥာဏ္ ထိခိုက္ေစပါတယ္။ (၃) ေကာ္ဖီ ။ ။ ေကာ္ဖီမ်ားမ်ား ေသာက္လွ်င္ ကဖင္းမ်ားက ေသြးထဲမွာ ရွိတဲ့ ဗီတာမင္ ပမာဏ ကို က်ဆင္းေစျပီး မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္း လာႏိုင္ပါတယ္။ (၄) ေဆးေျခာက္ ။ ။ ေဆးေျခာက္ သံုးစြဲလွ်င္ မွတ္ဥာဏ္ ကုိေရာ ထိန္းခ်ဳပ္ လႈပ္ရွားမႈ ကိုပါ ထိခိုက္ ေစပါတယ္။ (၅) လက္ကိုင္ဖုန္းအသံုးျပဳျခင္း ။ ။ လက္ကိုင္ဖုန္း ကထြက္တဲ့ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ မ်ားဟာ လက္ကိုင္ဖုန္း ကိုနားမွာ ကပ္ျပီး စကားေျပာ နားေထာင္သူ မ်ားရဲ႕ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ေစလို႔ မွတ္ဥာဏ္ ခ်ဳိ႕ယြင္း ေစပါတယ္။ (၆) မွတ္ဥာဏ္ ထိခိုက္ ေစေသာ ေဆး၀ါးမ်ား ။ ။ အိပ္ေဆးမ်ား၊ စိတ္ျငိမ္ ေဆးမ်ား၊ ေသြးတိုး က်ေဆးမ်ား၊ အစာအိမ္ အနာ အတြက္ ေသာက္ရတဲ့ ေဆး၀ါးမ်ား ကလည္း မွတ္ဥာဏ္ကို ထိခိုက္ ေစပါတယ္။
အိပ္မေပ်ာ္တာ ဘာေႀကာင့္
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု ေဖာင္ေဒးရွင္းတခုမွ အသက္ ၅၅ ႏွစ္ ႏွင့္ ၈၄ ႏွစ္ၾကား လူၾကီးမ်ား၏ အိပ္မေပ်ာ္ႏိုင္မႈအား ဘာေၾကာင့္ျဖစ္ရသည္ကို ေလ့လာၾကည္ခဲ့ရာ ၆၅% မွာ ညဘက္မၾကာခဏ ဆီးထသြားရျခင္းေၾကာင့္လည္းေကာင္း၊ ၁၉% မွာ တကိုယ္လံုးနာက်င္ကိုက္ခဲ၍ အေနအထိုင္မသက္မသာျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္လည္းေကာင္း၊ ၆% မွာေခ်ာင္းဆိုးေနေသာၾကာင့္လည္းေကာင္း၊၆%မွာရင္ေခါင္းပူနာခံစားေနရေသာၾကာင့္လည္းေကာင္း၊ က်န္ ၃%မွာ ေခါင္းကိုက္ေ၀ဒနာ ခံစားေနရေသာေၾကာင့္ လည္းေကာင္း ျဖစ္သည္ကို ေတြ႔ရပါသည္။

ကေလးမ်ားနဲ႔အင္တာနက္စြဲေရာဂါ

အင္တာနက္ကိုစြဲေနတဲ့ ကေလးမ်ားကို အကူအညီေပးတဲ့ ေႏြရာသီ စခန္းသြင္း အဖြဲ႔တဖြဲ႔၏ ဦးေဆာင္သူမ်ား၏အဆိုအရ၊ ကေလးေတြဟာ တေန႔လွ်င္ ၉ နာရီၾကာေအာင္ အင္တာနက္ကစားေနျခင္းေၾကာင့္၊ အင္တာနက္စြဲေရာဂါမ်ား Internet Addiction Disorders (IDA) လ႔ိုေခၚတဲ့ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ျပႆနာမ်ား၊ ေ၀ဒနာမ်ား ခံစားေနရေၾကာင္းေျပာျပခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာသုေတသနျပဳခ်က္အရ ဒီျပႆနာဟာ လူမႈပတ္၀န္းက်င္ ဆက္ဆံေရး ေလ်ာ့နည္းလာတယ္။ အစားအေသာက္အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့လာတယ္။ ကြန္ပ်ဴတာေရွ႕မွာထိုင္ေနရေတာ့ လႈပ္ရွားမႈနည္းလာတယ္ စတဲ့ျပႆနာမ်ား ၀င္လာတာေတြ႔ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ယခုခ်ိန္မွစျပီး ကေလးမ်ားကို ကြန္ပ်ဴတာေရွ႕ အၾကာၾကီးမကစားပါေစနဲ႔။

သင္သိရဲ႕လား

သင္ အလုပ္လုပ္ေနတဲ့ ေနရာဟာ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းဘူးဆိုတာ သိပါရဲ႕လား။ ေလ့လာမႈအသစ္တခုအရ ကြန္ပ်ဴတာကီးဘုတ္ေပၚတြင္ အိမ္သာကမုတ္ေပၚမွာထက္ေရာပဂါပိုးမႊားေပါင္း အဆ ၄၀၀ မွ်ပို၍ေတြ႔ရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစားစာမယ္ဆိုရင္ အစာစားဖို႔ သီးသန္႔ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေနရာမွာသာ စနစ္တက်စားပါ။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်င္သူမ်ားအတြက္ သတင္းေကာင္း

ကယ္(လ္)ဆီယမ္ဓာတ္ လံုေလာက္စြာစားပါက အစားေလွ်ာ့စားရန္မလို၊ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ားမ်ားလုပ္ရန္မလိုဘဲ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွသုေတသီ တခုက အခိုင္အမာေျပာဆိုလိုက္ၾကပါတယ္ ။ ဆယ္ေက်ာ္သက္မိန္းကေလးမ်ား အားေလ့လာခဲ့ရာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္နည္းရန္၊ ခႏၶာကိုယ္အဆီမထူရန္ ကယ္(လ္) ဆီယမ္ဓာတ္ပါေသာ အစားအစာမ်ား ဥပမာ ႏို႔တခြက္ ခ်ိစ္ ဒိန္ခဲ ၁ လက္မစာေလာက္ တေန႔တၾကိမ္စားရုံမွ်ျဖင့္၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မတက္ေအာင္ထိန္းထားႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခံရတယ္လို႔ဆိုပါတယ္ ။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ လူတိုင္း ကယ္(လ္)ဆီယမ္ပါ၀င္ေသာ အစာမ်ားစားပါက ၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေစတဲ့အစာကို စားျဖစ္ေနတယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္ ။

သားဥအိမ္ကင္ဆာႏွင့္အစားအစာ

သားဥအိမ္ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ တပတ္မွာ မုန္လာဥ ၅ ၾကိမ္စားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ (ငရုတ္ဆီ) တပတ္ ၂ႀကိမ္ႏႈန္းစားေပးပါက သားဥအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းရဲ႕ ၅၀% က်ဆင္းေစတယ္လို႔ သုေတသနျပဳခ်က္အရ ေလ့လာမွတ္သားရပါတယ္ ။

မ်က္မျမင္ကာကြယ္ဖို႔ ဟင္းရြက္စိမ္းစားၾကစို႔

အသက္ၾကီးလာလို႔ မ်က္စိကြယ္ရတဲ့ေရာဂါတမ်ဳိးျဖစ္ေသာ Age Ralated Macular Degenaration (AMD) ေရာဂါဟာ မ်က္စိအျမင္တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ဆံုး႐ႈံးလာျပီး ကုသလို႔မရႏိုင္တာမ်ားပါတယ္ ။
သုေတသနျပဳခ်က္အသစ္မ်ားအရ အသက္ၾကီးလို႔ မ်က္စိမႈန္ျခင္းကို ကာကြယ္ရန္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ကာရိုတင္ႏြိဳက္ (Carotinoids) ေခၚပစၥည္းမ်ားပါေသာ အစားအစာမ်ားကို စားေပးရမယ္လို႔သိရပါတယ္ ။ ဥပမာ ဗီတာမင္စီ ၊ အီး ၊ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္စၥည္း၊ လူတိန္း (Lutein) ပါ၀င္ေသာ အစိ္မ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ၊ ဇင့္ ႏွင့္ ဆယ္လီနီးယမ္း သတၱဳဓါတ္မ်ား ေန႔စဥ္ျဖည့္စြက္စားသင့္ပါတယ္ ။

ေရနဲ႔အစာေခ်ဖ်က္ျခင္း

တခ်ဳိ႕က ထမင္းစားတုန္း ေရေသာက္လွ်င္ အစာပိုေၾကလြယ္တယ္လို႔ ထင္တတ္ၾကပါတယ္။ အဲ့ဒါမွားပါတယ္။ အစာအိမ္မွာအစာေခ်ဖ်က္ဖို႔ ေရလိုတာဟာမွန္ေပမဲ့ အဲ့ဒီေရက ခႏၶာကိုယ္ထဲက ေသြးေၾကာေတြထဲက တဆင့္ ရယူတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္ ။ ျပင္ပမွ ထပ္ေသာက္လိုက္တဲ့ေရနဲ႔ ေခ်ဖ်က္တာမဟုတ္ပါဘူး။
သင္သိရဲ႕လား ?
- စီးကရက္ တစ္လိပ္ေသာက္ျခင္းတိုင္း သင့္အသက္ ( ၁၄) မိနစ္ပိုတိုသြားတယ္ ။
- အေကာင္းျမင္စိတ္ထားရွိျခင္းသည္ သင္၏ အသက္ကို ပ်မ္းမွ် (၇) ႏွစ္ခန္႔ ပို၍ ရွည္ေစႏိုင္ပါသည္။
- အေအးလြန္ေသာ အစားအစာ ဥပမာ ေရခဲမုန္႔ ၊ အေအးေဖ်ာ္ရည္ စသည္တို႔ကို အျမန္စားလွ်င္ ဦးေႏွာက္ အတြင္းရွိေသြးေၾကာမ်ား ႐ုတ္တရက္ က်ဥ္းသြားသျဖင့္ ေခါင္းကိုက္တတ္သည္။
- တည ၅ နာရီထက္ ေလ်ာ့နည္းစြာ အိပ္ေသာသူ ႏွလံုးေရာဂါ တိုက္ခိုက္ ခံရမႈကို ၂ ဆ ၃ ဆ အထိ ပိုမို ခံရတတ္ပါသည္ ။

အမ်ဳိးသမီးမ်ား၏ အသားအေရသည္ အမ်ဳိးသားမ်ားထက္ျမန္ျမန္အိုမင္းႏိုင္

အေရျပားဆိုင္ရာ ေလ့လာခ်က္အသစ္တခုမွ အမ်ဳိးသမီးေတြရဲ႕ အေရျပားက အမ်ဳိးသားေတြရဲ႕ အေရျပားထက္ ျမန္ျမန္အိုမင္းတာကို ျပသခဲ့ပါတယ္။ ေလဆာပံုရိပ္နည္းနိသွ်အသစ္တစ္ခုကို အသံုးျပဳျပီးေတာ့ သုေတသီေတြက အေရျပားရဲ႕ ပိုနက္႐ိႈင္းတဲ့ေနရာကုိ ၾကည့္ခဲ့ၾကျပီး ေနေရာင္နဲ႔ထိေတြ႔လို႔ ပ်က္ဆီးသြားတဲ့ပမာဏနဲ႔ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို တိုင္းတာၾကပါတယ္။ ကိုလာဂ်င္ (Collagen) နဲ႔ အီလက္စတင္ (Elastin) ေတြရဲ႕ ပံုရိပ္ေတြမွာ သူတို႔ရဲ႕ ဆုတ္ယုတ္လာမႈက အေရတြန္႔မႈေတြကို ျဖစ္ေစျပီး ႏူးညံ့မႈေတြဆံုး႐ႈံးကုန္ပါတယ္။ အဲ့ဒီမွာေတြ႔ရတာက အမ်ဳိးသမီးေတြဟာ အမ်ဳိးသားေတြထက္ ကိုလာဂ်င္ဆံုး႐ႈံးမႈပိုျမန္တဲ့ အေၾကာင္းပါ ။ ကိုလာဂ်င္ေတြက ဒါမစ္လို႕ေခၚတဲ့ အေရျပားရဲ႕ဆက္စပ္ေနတဲ့ တစ္သွ်ဴးအလႊာထဲမွ ပ႐ိုတင္းအုပ္စုတစ္ခုပါ၊ သူတို႕ကအေရျပားသန္္စြမ္းမႈအတြက္ တာ၀န္႐ွိတဲ့ပစၥည္းပါ။ လူ႕ခႏၶာကိုယ္က ငယ္႐ြယ္စဥ္မွာ ကိုလာဂ်င္ေတြ အမ်ားၾကီးလုပ္ေပးေပမဲ့ အသက္ၾကီးလာတာနဲ႕ ထုတ္လုပ္မႈေလွ်ာ့က်သြားပါတယ္။ နည္းနိသွ်အသစ္နဲ႕ ဆရာ၀န္ေတြက ေလဆာအနီေအာက္ေရာင္ျခည္ရဲ႕ တိုက္႐ိုက္အလြန္တိုတဲ့ အလင္းေရာင္လွ်ပ္စစ္မႈကို ပထမဆံုး အေရျပားအလႊာ မပ်က္စီးေစပဲ အေရျပားထဲကို ၀င္ေရာက္ေစျပီး အေရျပားတစ္သွ်ဳးေတြကို အလင္းျပန္ထြက္လာေအာင္ လံႈ႕ေဆာ္ေပးပါတယ္။ ကိုလာဂ်င္ေတြက အျပာေရာင္အလင္းနဲ႕ အီလတ္စတင္က အစိမ္းေရာင္အလင္းေတြကို ထုတ္လႊတ္ပါတယ္။ အဲဒီအေရာင္ေတြက တစ္ခုခ်င္းစီရဲ႕ ႏႈိင္းယွဥ္ပမာဏကို တိုင္းတာလို႕ရေစျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ကိုလာဂ်င္နဲ႔ အီလတ္စတင္တို႔ ႏိႈင္းယွဥ္ပမာဏနဲ႔ အေရျပားရဲ႕ရုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာသြင္ျပင္တို႔ဟာ လူနာရဲ႕ အသက္နဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္ ။ ဒါကလည္း က်ားနဲ႔မ ကြဲျပားမႈအေပၚ အျပန္အလွန္ ဆက္စပ္ႏွီးႏြယ္ေနပံုရပါတယ္ ။ အမ်ဳိးသမီးေတြရဲ႕ အေရျပားဟာ အမ်ဳိးသားေတြထက္ပိုျပီး ျမန္ျမန္အိုမင္းပံုေပၚပါတယ္ ။

ေထာပတ္သီးစားျခင္းျဖင့္ ရႏိုင္ေသာ အက်ဳိးေက်းဇူး

ေထာပတ္သီးတလံုးမွာ လူ၏မ်က္လံုးအျမင္စြမ္းအားေကာင္းေစတဲ့ လူတင္းဓါတ္ ကိုလက္စထေရာကိုက်ေစတဲ့ ဘီတာစီတိုစထေရာ လည္ေၾကာင္းနဲ႔ ပါးစပ္ကင္ဆာကိုကာကြယ္ေပးတဲ့ ဂလူသာသီအိုးနဲ႔ ႏွလံုးအားေကာင္းေစတဲ့ ဗီတာမင္အီး တို႔ပါ၀င္ပါတယ္။ ထို႔အျပင္ေထာပတ္သီးမွာ ငွက္ေပ်ာသီး အပါအ၀င္ အျခားအသီးမ်ားထက္ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ မက္ဂနီစီယမ္ဓါတ္ေတြ ပိုမိုပါ၀င္ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးထဲမွာ လူကို ဒုကၡမေပးတတ္တဲ့ အဆီဓါတ္ အဓိကပါ၀င္ပါတယ္ ။ ေထာပတ္သီးကို ဒီအတိုင္းေသာ္လည္းေကာင္း ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း ႏွစ္သက္သလိုစားသံုးသင့္ပါသည္။

ေရွာက္သီး စားျခင္းျဖင့္

ေရွာက္သီးမွာ ဗီတာမင္ စီ နဲ႔ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ား ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္ .. ။ ေရွာက္သီးဟာ ခုခံအားကိုေကာင္းေစျခင္း ၊ အသည္းအလုပ္လုပ္ျခင္းကို ျမွင့္တင္ေပးျခင္းနဲ႔ ေသြးဖိအားကို ႏိွမ့္ခ်ေပးျခင္း တို႔အတြက္ ေကာင္းပါတယ္ ။ ဒါ့အျပင္ သဘာ၀ပိုးသတ္ေဆးအေနနဲ႔လည္း ေရွာက္သီးဟာ အနာက်က္ျမန္ေစျခင္း နဲ႔ ပိုးကူးဆက္ျခင္းတို႔ကိုပါ ဟန္႕တားေပးပါတယ္ ။ ေရွာက္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ ပက္တင္ဓါတ္ဟာ ကိုလက္စထေရာပမာဏကို က်ေစပါတယ္ ။ ေရွာက္သီးမွာ ၁၉ ကယ္လိုရီ ၊ အဆီ ဓါတ္ ၀.၃ ဂရမ္ ပါ၀င္ျပီး ၊ ဗီတာမင္စီလည္း လိေမၼာ္သီး မွာထက္ပိုျပီးပါ၀င္ပါတယ္


No comments: